2020.február.16.

Elképesztő percek Somorján

beszéljünk szabadon

A Libertate elsődleges célja a magyarság közösségi érzésének megerősítése, a magyarság- és összetartozástudatának megtartása. Tevékenységük során a gyökerek szilárdítására, a nemzeti mentalitás fejlesztésére összpontosítanak. Ennek érdekében a polgári társulás kulturális eseményeket tart február folyamán,

 

A Libertate polgári társulás február folyamán kulturális eseményeket tart, hiszen a kultúra összetartja a nemzetet. A társulás kiemelt figyelmet fordít a nemzeti mentalitás, az anyanyelv, illetve szülőföld iránti szeretet megőrzésére-erősítésére amellett, hogy cselekedésre ösztönözze a felvidékieket. A rendezvényeken előadások hangzanak el.

 

A társulás ebben az évben Beszéljünk szabadon! programsorozattal indított, melynek részét képezik a februári előadások. Elsőként Vujity Tvrtko Angyali történetei (Túl minden határon) hangzottak el. A népszerű riporter elárulta a jelenlévőknek, hogy felfedező és célját megvalósító (megismerni a világ miden táját) útjára Pécsről indult. A megindító és lélekerősítő történetek rámutattak arra, hogy mindig van egy második esély és cselekedetre ösztönözte a jelenlévőket.

 

Mint Vujity Tvrtko egyik közvélemény kutatásából kiderült a magyar ember egyike azoknak, aki kevésbé elégedett az életével. A magyarok ezen a ranglistán mindössze a 117. helyen vannak (szlovákok 113.) Ezen változtatni a világ távolabbi perspektívából való szemlélésével lehet ezáltal önmagunk egy másik szituációba kerülünk, így akár az életünkbe is változás történhet.

 

A közönség egyrészt könnyes szemmel, másrészt mosolyogva figyelte a fotókat, a videókat és az előadást. Szó volt a második világháború utolsó hadifoglyáról, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság diktatúrájáról, Nick Vujicicról és egy válogatott sportoló tragédiájáról. Az előadó február 13-i megindító előadásának záródmondata így szólt: "Őrizzék a magyarságukat Felvidéken!".

 

 

 

A jelenlévők feltöltődve indultak haza, miután különböző témákat érintő eszmecserét folytattak. Néhányan úgy vélték, az elhangzottakat követően nagyon nehéz megszólalni amellett, hogy "egy eszméletlen jó előadás" volt.