2020.február.22.

Az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeltük Csilizközben

Az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeltük Csilizközben

Érdeklődők sokasága érkezett a csilizpatasi kultúrházba, hogy a Libertate ünnepségén egy lélekébresztő előadást tekintsen meg. A február 21-i kora esti órákban kezdődő Wass Albert-estet Rékasi Károly mutatta be. 

 

A jelenlévők hamar azonosultak az íróval, miközben érdeklődve nézték a sokat eláruló csodás díszletet. A művésszel többen mondogatták egyszerre a költeményeket. A közönség teljesen átélte mindazokat a gyötrelmeket, amit egykor Wass Albert. Ez köszönhető a művész nagyszerű alakításának.

 

A prózai mű megtekintése közben többen törölgették szemeiket. Nem csoda, hiszen egy-egy helyen itt, Felvidéken az anyanyelv-használatáért kisebb-nagyobb harcokat kell megvívni. Azok a momentumok egyaránt meghatóak voltak, ahogy az író szerelmi életébe nyertek betekintést a jelenlévők.

 

Bár nehéz volt bármit is mondani, de a mű befejezte után mégis váltottak néhány szót a megjelentek. Téma volt a megmaradás, a haza, az identitás. A csilizpatasiak közül voltak, akik úgy vélekedtek, "nem tudják, volt-e már ilyen nívós előadás bemutatva a községben." Rékasi elmondta, öröm volt látni, ahogy a megjelentek beleélték magukat a darabba, ahogy az egyes mondatok mást és mást jelentettek a jelenlévőknek.