Korlátkői vártúra

A Kis-Kárpátok (Malé Karpaty) északnyugati peremén álló Korlátkő (Korlátka) várának maradványa évszázadok történelmét őrzi. Az ezeréves vár a nevét első birtokosáról, Korláth Konrádról kapta, ma már Szlovákia nemzeti kulturális örökségei közé tartozik.

Egy a környéken ismert legenda szerint a vártól délre, a nagyjából 4 kilométerre fekvő Sándorfa település feletti dombon nyíló barlangbejárat egy várból kivezető, titkos menekülőút kijárata. Építtetőjének neve és építésének ideje ismeretlen, de egyes források szerint már a 11. században is állhatott itt egy vár, mely a tatárjárás idején odalett. A mai építmény az ország egyik legrégebben dokumentált vára s határvárként őrizte a Csehországból Nagyszombat felé tartó kereskedelmi utat.

A romokból következtetve az erőd leginkább egy rombuszhoz hasonlított. Jelenleg sűrű erdő veszi körül, falmaradványaiból fák és bokrok nőnek ki, mégis sokan látogatják, hogy a közeléből a Kis-Kárpátok hegyvonulatát csodálhassák.

Fedezze fel virtuálisan a helyszínt, mielőtt útnak indul! A képeken fellelhető nyilakra kattintva tovább lapozhat, így háromdimenziós élményben lehet része. Éljen e újszerű megjelenítés adta lehetőséggel, tekintse meg a vár maradványait és a környezetét az online térben is!