Jókői várkaland

Jókői várkaland

Leírás

Nagyszombat megyében (Trnavský kraj), a Szenicei járásban (okres Senica) a Kis-Kárpátok varázslatos vidékén található Jókő (Dobrá Voda) gótikus vára, szinte beolvadva a környező erdőbe.

A hajóformát idéző várromhoz Harádics (Hradište pod Vrátnom) nevű településről indul a csavarGO útvonala. A falu templomáról a 14. századbeli pápai tizedjegyzék is említést tesz. Az itt lakók mészégetéssel, olajpréseléssel, hímzéssel foglalkoztak.

Induljunk el hát a hegyszirten található várromhoz az erdőn át! Gyalogolás közben megpihenhetünk az utunkba eső kápolnánál.

Jókő vára stratégiai célból, erődítményként épült fel egy kopár hegyen a 13. században, IV. Béla idején. Feltételezhetően az Aba nemzetség egyik ágához köthető a létrejötte. Bevehetetlenné tette a meredek hegyoldal, de nem tartozott a legdíszesebb várépületek közé. Hajdani impozáns falainak, tornyainak csak egyes részei maradtak fenn. A legenda szerint egykor a templomos vitézek is birtokolták. Valódi tulajdonosai között találjuk viszont többek között Stibor vajdát, Guthi Ország Mihály országbírót, a törökverő Losonczy Istvánt, Choron Jánost, Ungnad Kristóf bárót, majd Erdődy Tamás grófot és a Pálffy grófi családot. Jelentős hanyatlásnak egy tűzvész következtében indult s a 18. században már csak börtönként funkcionált.

A várról Fényes Elek így írt: „1/2 órányira a várostól meglehetős épségben láthatni egy régi hegyen lévő várat, mellyet a köznép templariusok lakhelyének tart, most pedig egy urasági tömlöcztartó több hajdukkal lakik benne; minthogy az itteni erős fogházak végett a gróf Erdődyné minden uradalmaiból levő rabok itt tartatnak. A várhegy éjszaki oldalában van egy meglehetős nagyságu üreg, hol hajdan egy remete több esztendeig élősködött. Az oltárt, a tűzhelyet, s egy hosszu padot, mind kősziklába vágva most is meg lehet különböztetni.”

Az ódon falak közötti séta és a vár látogatása minden időben zavartalan és örök élmény maradhat. Még akkor is, ha a túlburjánzó növényzet lassan teljesen a birtokába veszi.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL