Abara tanösvény mentén

Abara

Leírás

A Nagymihályi járásban (okres Michalovce), Kelet-Szlovákia déli részén lévő Alsó-Zemplénben terül el a magyarok lakta kis falu, Abara (Oborín). Itt található egy több mint 3 kilométer hosszú vízi tanösvény.
A település közelében, a közeli Bodrog (Bodrog), Laborc (Laborec) és Latorca (Latorica) folyók mentén védett madárfajok fészkelnek. A Laborc holtágának mentén alakították ki a tanösvényt. A területet mocsaras erdő veszi körül, mi pedig mintegy 200 méteren át cölöpökön, a víz felett haladhatunk. Az út egy része kavicsos járdán vezet, melynek mentén pihenőhelyeket alakítottak ki. Az év bizonyos szakaszaiban hallhatunk békaszót, madárcsicsergést, olykor a mókusok is előbújnak, de vadrécék, szürkegémek, vízicsibék és siklók színesíthetik az utunkat. Az információs táblák segítségével tájékozódhatunk a környékbeli állat- és növényvilágról. A folyón átível egy 600 méter hosszú gyaloghíd is, melyen átérve megpillantjuk a tisztáson megbúvó madárlest. A kilátóról zavartalanul szemügyre vehetjük a bennünket körülvevő természetet, elláthatunk egészen Abaráig.
A tanösvény bejárata mellett autóparkoló és biciklitároló is várja a látogatókat. Csónakázásra is lehetőség van. Mivel az útvonal tanösvény mentén halad, látogatása időhöz kötött. Reggel kilenctől, este kilencig várja a kikapcsolódásra vágyókat.
A természetbarátok számára a hely igazi élményt nyújthat, hiszen megbizonyosodhatunk arról, hogy az Ung-vidéken is lehet tartalmasan kirándulni.

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGO oldalra.

Remote video URL