Gidrafai kastélytúra

 Pálffy-kastély, Gidrafa

Az útvonal az Erdőhátnak (Záhorie) nevezett tájegység nyugati részén vezet. A Kis-Kárpátoktól nyugatra, a Morva folyóig elterülő síkvidéket nevezik így.

Pozsony és Nagyszombat között lévő Modorhoz (Modra) közeli Gidrafa település, szlovákul Budmerice, a magyar nevét a Gidra – patakról kapta.

A falu a középkorban Vöröskő várának uradalmát képezte s a 16. századtól vált a Pálffy család birtokává. Az itt lakók főleg mezőgazdasággal – szőlőtermesztéssel, halászattal és fazekassággal, fuvarozással, molnár mesterség gyakorlásával tartották fenn magukat. A Rákóczi-szabadságharcban a császár oldalán harcoltak uruk seregében.

A gidrafai kastélyt Pálffy János gróf építtette 1889-ben. Francia hatása és romantikus stílusjegyei mögött egy izgalmas legenda rejlik, mely szerint a gróf gyengéd érzelmeket táplált egy francia hölgy iránt s azért kezdett el francia mintára kastélyt építtetni, hogy elnyerje a hölgy kezét. Nem ért célt, a nő másé lett.

A meseszép építmény utolsó tulajdonosa, Pálffy Pál gróf 1945-ben menekült el az országból s az épület a csehszlovák állam kezébe került. 2011-ig a Szlovák Írószövetségnek adott otthont, alkotóházként működött.

A tervezett útvonal a nehézségét és hosszát tekintve is valamennyi korosztálynak megfelel. A kastély parkjának főbejárata előtt, a kerítés mellett parkolhatunk. A dús lombú fák között kellemes ösvényen haladunk, mely egy kialakított tanösvény útvonalát is keresztezi. A Lindava természetvédelmi terület tájékoztató tábláit olvasva átfogó képet kapunk a vidék növény- és állatvilágáról.

Séta közben idilli környezetben, faházikók alatt fogyaszthatjuk el az útra csomagolt elemózsiát. A gidrafai halastavak mellett gyalogolva, majd a Gidra-patak felett épített hídon átsétálva élvezhetjük a vadregényes környezetet, a víz által kimosott festői kanyont. Érdemes a túrát kastélylátogatással befejezni e történelmi emlékhelyen, hol olyan neves személyek is megfordultak, mint Pavel Dvořák történész és A kis herceg szerzője, Antoine de Saint-Exupéry.

Jelenleg a Szlovák Nemzeti Múzeum biztosítja hétvégeken a kastélyban a részleges tárlatvezetést, melynek pontos időpontjáról a község honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Figyelemre méltó a csodás építményt körülölelő angol park a szökőkutakkal és szobrokkal. Tegyen egy kellemes sétát e meseszép környezetben!

Részletesebb tájékoztatásért látogasson a CsavarGo oldalra.