2018.augusztus.21.

A szórakozás napja a Losonci járásban

Szent István-napi családi fesztivál

VárLak I. a családi piknikre! címmel invitálta az érdeklődőket a IUVENIS Neogradiensis, a Kultikon PT, az ICS nógrádi szervezete és a Libertate a 2018. augusztus 18-i Szent István-napi családi fesztiváljukra, amelyet a Füleki várbaban tartottak. A délutáni órákban a gyermekek számos ügyességi játékot próbáltak ki. Ilyen volt többek között a falmászás, az íjászkodás, körhű körhintán való hintázás, de még kézműveskedhettek is. Ez utóbbi foglalatosság során királyi ékszereket, valamint pajzsot készítettek.  Emellett nagy sikert aratott a Szent István és Gizella pároskénti fotózkodás is, amire egy festett fotóháttérnél került sor.

 

Az érdeklődők megtekintették a Füleki Farkasok korabeli ruhákban és fegyverzetben történő fergeteges bemutatóját is. Kipróbálhatták  az íj , a kelevéz, az ostor, a szablya használatát. A farkasok a programjukat látványos pirotechnikai elemekkel megtűzdelve, több órán át szórakoztatták a gyermekeket. Ez idő alatt a kisebbeket a MeseFigurák és a Szeleburdi Meseszínház tagjai  szórakoztatták, a legkisebbek pedig szüleikkel ringatózhattak a piknikszőnyegen, miközben a fiataloktól meséket hallgattak. 

„Nem lesz mindenkiből király vagy királynő, de királyi erényekkel rendelkezhetünk.”

A hétpróbás feltételek teljesítése után megválasztották a nap királyát és királynőjét, majd a gyermekek megtanulták Szent István üzenetét, miszerint nem lesz mindenkiből király vagy királynő, de királyi erényekkel rendelkezhetünk.

 

Rajmund atya celebrálásában megszentelték és megkóstolták az első megáldott kenyeret, amit a helyi pékségben a nap tiszteletére sütöttek.

 

Az est hangulatát a hagyományos tűzijáték fokozta, majd a Magyar Közösségi Ház udvarán szegedi rock-együttesek koncertjével fejeződött be az együttlét.

 

„A szeretet gyakorlása vezet a legfőbb boldogsághoz”-vallotta Szent István királyunk, s a szervezők szerint a család, a nemzet és a szeretet jegyében telt el a VárLak I. családi piknik is.