2019.szeptember.18.

Családi piknikkel és sportnappal búcsúztattuk a nyarat

„Nem lesz mindenkiből király vagy királynő, de királyi erényekkel rendelkezhetünk.”

„Nem lesz mindenkiből király vagy királynő, de királyi erényekkel rendelkezhetünk.”

 

VárLak a családi piknikre! címmel invitálta a IUVENIS Neogradiensis, a Kultikon PT, az ICS nógrádi szervezete és a Libertate polgári társulás augusztus 30-ra a Füleki várba az érdeklődőket.

 

 A délutáni órákban a gyermekek folyamatosan, az önkénteseknek köszönhetően számos ügyességi játékot próbáltak ki. A foglalatosságok között volt a falmászás; íjászkodás; hintázás korhű körhintán; kézműveskedtek; készítettek királyi ékszereket, pajzsot; amellett fotózkodtak Szent István és Gizellaként egy festett fotóháttérrel.

 

A jelenlévők megtekintették a Füleki Farkasok fergeteges bemutatóját teljes korabeli ruhákban és fegyverzetben, kipróbálhatták  az íj-, a kelevéz-, az ostor-, a szablya használatát és  a farkasok a programjukat látványos pirotechnikai elemekkel megtűzdelve több órán át szórakoztatták a gyermekeket.

 

VárLak sportolni a Füleki várba c. programok a Libertate társszervezésében valósultak meg, ami a hét és az auguszuts 30-i esemény sportversenyeit érintette. A táborozó gyerekek egész héten a természetben túráztak,sportoltak,játszottak. A VárLak Fesztivál I. napján pedig 7próbás sportversenyen vettek részt. A falmászás, célbadobás, súlyemelés, kötélhúzás, íjazás, kézlenyomás ,ügyességi futásban kb. 300 gyermek mérte össze az erejét. A nap legsikeresebb sportolóit értékes díjakkal jutalmazták meg.

 

A kicsiket  a MeseFigurák ea.  tagjai  szórakoztatták immár hagyományosan bábjátékkal, sok kreatív játékkal, vidámsággal valamint a Zsibongó Kisszínpad mutatta be A kis kuruc c. dramatizált meséjét. Barna Zsombor Gyermekszínháza bemutatta a kedves közönségnek, miként keres menyecskét Vitéz László.

 

A legkisebbek ringatózhattak szüleikkel a piknikszőnyegen és meséket hallhattak a fiataloktól.Angol mondókákat tanulhattak a Helen Doron foglalkozásban.

 

A legnagyobb sikert kétségtelenül az Alma együttes koncertje érte el a gyermekek körében,akik interaktív módon bekapcsolva őket fergeteges koncerthangulatot teremtettek.

 

A hétpróbás feltételek teljesítése után megválasztották a nap királyát és királynőjét és a gyermekek megtanulták Szent István üzenetét, miszerint nem lesz mindenkiből király vagy királynő, de királyi erényekkel rendelkezhetünk.

Rajmund atya celebrálásában megszentelték és megkóstolták az első megáldott kenyeret, amit a helyi pékségben a nap tiszteletére sütöttek.

 „A szeretet gyakorlása vezet a legfőbb boldogsághoz”-vallotta Szent István királyunk, s a szervezők szerint a család, a nemzet és a szeretet jegyében telt el a VárLak I. fesztivál is.